Coach Sjors Jantzen over de begeleiding: “Samen kijken we naar wat jij nodig hebt”
Sjors Jantzen is coach bij NOK Clinics. In dit artikel vertelt hij hoe hij zijn cliënten ondersteunt en motiveert. Van leren over voeding en beweging tot omgaan met terugvallen.
5
Hoe blijf ik gemotiveerd om af te vallen? Welke voeding is gezond voor mij en welke niet? En hoe kan ik op een prettige manier bewegen als ik liever niet naar de sportschool wil? Het zijn zomaar wat vragen waarvoor je terecht kunt bij één van onze coaches. Sjors Jantzen, coach bij de kliniek in Heerlen, vertelt over zijn werkwijze en hoe de begeleiding eruit ziet. “Als iemand zich gehoord voelt heb je 95% van het resultaat al bereikt.”
Van medicatie tot voedingswaarden
“Het uitgangspunt is dat we samen gaan kijken wat jij als cliënt nodig hebt,” vertelt Sjors. “Zo kijken we bij de intake naar wat je al weet over gezonder leven en waar je zelf staat. Afhankelijk van waar jij behoefte aan hebt spreken we elkaar ongeveer 8 tot 10 keer per jaar, maar je mag tussendoor natuurlijk altijd bellen of mailen. Tijdens de gesprekken kunnen we het overal over hebben. Het kan over medicatie gaan, maar we kunnen bijvoorbeeld ook gaan kijken naar voedingswaarden van eten: wat is gezond en wat niet, waar let je op? Met sommige cliënten zoek ik bijvoorbeeld naar etenswaren op de website van een supermarkt en dan kijken we naar de voedingswaarden, zodat je meteen een beeld hebt.”
Een veilige omgeving
Tijdens de gesprekken is het sleutelwoord veiligheid: een cliënt moet alles kunnen vragen, vindt Sjors. “Het is belangrijk dat iemand zich op zijn gemak voelt bij mij. Vaak zitten er mensen tegenover mij die al meerdere behandelaars hebben gezien, van diëtisten tot psychologen. Ik wil eerlijk zijn over wat de cliënt kan bereiken. Daarnaast zorg ik dat ik goed luister, want als iemand zich gehoord voelt heb je 95% van het resultaat al bereikt.”
Mindmap en vragen
Sjors ging in 2016 aan de slag bij NOK Clinics, na het afronden van zijn opleiding Sport en gezondheid aan de Fontys Sporthogeschool. Hij werkte er als bewegingsdeskundige, later ook als coach. In die jaren zag hij al heel wat mensen voorbij komen, met minstens net zoveel verschillende vragen.
“We werken met een mindmap,” vertelt hij. Hiermee worden alle factoren die van invloed zijn op het overgewicht visueel inzichtelijk gemaakt. “Veel vragen die daaruit komen gaan over voeding en beweging. Bijvoorbeeld: wat is gezonde voeding, of: hoe kun je bewegen als je liever niet naar de sportschool wilt? Ook zijn er veel mensen die meer kennis willen opdoen over gezond leven en die willen weten hoe ze die kennis kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Maar ik krijg bijvoorbeeld ook veel vragen over hoe iemand zich kan ontspannen.”
Terugval als een leerpunt
Op de vraag wat de grootste uitdagingen voor zijn cliënten zijn, vertelt hij dat vooral het terugvallen lastig kan zijn. “Soms zijn mensen teleurgesteld omdat ze de laatste weken wat aangekomen zijn of niet voldoende afgevallen zijn. Ik had bijvoorbeeld een cliënt waarmee het heel goed ging. Hij volgde de adviezen goed op en was over de gehele linie veel afgevallen, maar hij was teleurgesteld omdat het niet snel genoeg ging. Toen heb ik hem laten zien dat hij gemiddeld gezien al veel afgevallen was. Dan beseft iemand dat hij beter bezig is dan hij dacht.” Door die positieve bekrachtiging kan iemand vaak accepteren dat het niet altijd snel kan gaan en dat het algemene beeld het belangrijkst is. “En je kunt terugval ook zien als een leerpunt: dit werkt misschien even niet, maar wat werkt voor jou dan wel?”
Stok achter de deur
Is er ook een verhaal van een cliënt dat hem echt is bijgebleven? “Dat zijn er eigenlijk heel veel. Als ik van iemand hoor dat ik de stok achter de deur ben geweest en dat ik diegene echt heb opgepept, dan doet dat me wel wat. Ik vind het fijn om te horen dat ik eraan heb kunnen bijdragen dat iemand gezonder is gaan leven.”
Deel dit artikel: