Skip to content
NOK Clinics

Afvalmythes die je beter kunt vergeten

In de wereld van diëten en gewichtsverlies circuleren talloze mythes. Deze misvattingen zijn niet alleen verwarrend, maar kunnen ook demotiverend zijn als je bezig bent met je gezondheid. Bij NOK Clinics geloven we in een aanpak die werkt op de lange termijn: wetenschappelijk onderbouwd, met aandacht voor jouw leefstijl en gedrag. We zetten 10 veelvoorkomende afvalmythes voor je op een rij én leggen uit waarom ze niet kloppen.

1. Ontbijt overslaan helpt bij afvallen

Het idee dat je sneller afvalt door je ontbijt over te slaan, hoor je vaak. Toch blijkt uit onderzoek dat dit nauwelijks effect heeft op gewichtsverlies. In sommige gevallen leidt het zelfs tot meer honger later op de dag, wat juist kan zorgen voor overeten. Ontbijten is geen must, maar wie bewust eet op momenten die passen bij zijn of haar ritme, is beter af.

2. Laat op de avond eten maakt je dik

Veel mensen denken dat eten na 20.00 uur automatisch leidt tot gewichtstoename. In werkelijkheid draait het om de totale hoeveelheid calorieën en voedingsstoffen die je binnenkrijgt en niet om het tijdstip. Wel klopt het dat mensen 's avonds vaker snacken uit gewoonte of verveling. Bewust kiezen blijft dus belangrijk, ongeacht het uur.

3. Water drinken laat vet verdwijnen

Hydratatie is essentieel voor je gezondheid, maar water is geen vetverbrander. Je verliest er geen kilo's door, maar het kan wel helpen je eetlust beter te reguleren. Soms verwarren we dorst met honger, waardoor we onnodig eten. Genoeg water drinken helpt je dus indirect bij het maken van gezondere keuzes.

4. Bepaalde voedingsmiddelen verbranden vet

Grapefruit, groene thee, cayennepeper... Er wordt vaak gezegd dat bepaalde voedingsmiddelen vet laten verdwijnen. Maar er bestaat geen ‘vetverbrandend’ superfood. Een gezond eetpatroon als geheel, met voldoende vezels, eiwitten en gezonde vetten, is veel belangrijker dan één zogenaamd magisch ingrediënt.

5. Ingevroren of ingeblikte groenten en fruit zijn ongezond

Verse groenten en fruit zijn gezond, maar dat betekent niet dat de diepvries- of blikvarianten dat niet zijn. Deze producten worden vaak direct na de oogst verwerkt en behouden zo hun voedingswaarde. Ze zijn een prima en praktische keuze om genoeg groenten en fruit binnen te krijgen.

6. Afvallen is puur een kwestie van wilskracht

Deze mythe doet veel mensen tekort. Afvallen is géén simpele kwestie van ‘even doorzetten’. Factoren als hormonen, stress, slaap, genetica en leefomgeving spelen allemaal mee. Door afvallen te reduceren tot een karakterkwestie, raken mensen onterecht ontmoedigd. Begrip, maatwerk en goede begeleiding zijn essentieel.

7. Detoxdiëten werken

Sappenkuren, poeders en pillen beloven snelle resultaten, maar leveren zelden blijvend succes op. Sterker nog: ze kunnen leiden tot tekorten en jojo-effecten. Het lichaam heeft een uitstekend eigen systeem om afvalstoffen te verwerken, zolang jij goed voor jezelf zorgt.

8. Tussendoortjes zijn slecht voor je

Niet elk tussendoortje is een valkuil. Sterker nog: een voedzaam tussendoortje kan helpen je energie en bloedsuikerspiegel op peil te houden. Denk aan een stuk fruit, wat yoghurt of een handje noten. Het draait ook hier om wat je kiest en waarom.

9. Vet eten maakt je dik

Vetten hebben lang een slechte reputatie gehad, maar gezonde vetten zijn juist belangrijk. Onverzadigde vetten (uit bijvoorbeeld noten, avocado’s en olijfolie) leveren energie, ondersteunen je hormoonhuishouding en zorgen voor verzadiging. De kunst zit in balans, niet in het vermijden van vetten.

10. Alle calorieën zijn gelijk

Een calorie is niet altijd een calorie. 200 kcal uit chips doen iets heel anders met je lichaam dan 200 kcal uit een handvol amandelen. Voedingswaarde, verzadiging en impact op je bloedsuikerspiegel zijn minstens zo belangrijk als het aantal calorieën. Kwaliteit vóór kwantiteit dus.

 

In een wereld vol dieetadviezen is het moeilijk om waarheid van fictie te onderscheiden. Bij NOK Clinics helpen we je het verschil te zien en vooral om keuzes te maken die bij jou passen. Met een combinatie van leefstijlcoaching, medische begeleiding en praktische ondersteuning werken we samen aan blijvende verandering.

Heb je vragen of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.