Afvallen met Mounjaro (Tirzepatide)

Wat is Mounjaro?

Mounjaro is een medicijn dat wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te verlagen bij volwassenen met diabetes type 2 en als afvalmedicatie. Mounjaro wordt ingezet bij overgewicht of obesitas en injecteer je eenmaal per week. De beste resultaten bereik je in combinatie met een gezonde leefstijl, zoals een caloriearm dieet en regelmatige lichaamsbeweging.


Hoe werkt Mounjaro?  


De afvalmedicatie Mounjaro werkt door twee receptoren in het lichaam te activeren die betrokken zijn bij het reguleren van de eetlust en de bloedsuikerspiegel: GIP en GLP-1. Dit leidt tot: 



  1. Vermindering van eetlust
Mounjaro geeft je hersenen het signaal dat je geen honger hebt en verzadigd bent.

  2. Vertraging van het legen van je maag 
Omdat je maag langzamer leeg raakt, ben je na het eten langer voldaan.

  3. Beïnvloeding van hormonen
Mounjaro heeft effect op hormonen die betrokken zijn bij de regulatie van bloedsuiker en energieverbranding.

Deze drie effecten kunnen je helpen om structureel minder calorieën in te nemen en daardoor gewicht te verliezen. 



Voor wie is Mounjaro geschikt? 

Mounjaro kan worden voorgeschreven aan mensen met obesitas (BMI ≥ 30) of overgewicht (BMI ≥ 27) die ook last hebben van gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk of slaapapneu.

Een arts van NOK Clinics zal altijd een deskundig advies geven of (een bepaald soort) afvalmedicatie voor jou geschikt is. Zoals bij alle medicijnen is het belangrijk om Mounjaro alleen te gebruiken onder toezicht van een arts en de voorschriften zorgvuldig op te volgen.



Hoe werkt Mounjaro?  


Mounjaro dien je wekelijks toe via een injectie onder de huid, bijvoorbeeld bij je buik of dijbeen. Dit doe je met een prikpen. De behandeling begint met een startdosis van 2,5 mg per week, die vervolgens wordt verhoogd naar 5 mg. Afhankelijk van je reactie op het medicijn, kan de dosering verder stapsgewijs worden verhoogd tot maximaal 15 mg per week. Onze NOK Clinics-arts zal altijd samen met jou naar de optimale dosering zoeken en dit op vaste momenten evalueren. Het is belangrijk om Mounjaro elke week op dezelfde dag te injecteren. Als je een dosis mist, kun je deze alsnog toedienen als je minder dan vier dagen te laat bent. Anders sla je de dosis over en neem je de volgende op het gebruikelijke tijdstip.



Bovenstaande is een indicatie van de toepassing. Wanneer Mounjaro voor jou geschikt is als afvalmedicijn, zal een arts van NOK Clinics altijd een persoonlijk advies geven over de dosis passend bij jouw lichaam, conditie en doelstellingen. En deze dosering, het effect en eventuele bijwerkingen evalueren op vaste momenten.  



Wat is de werkzame stof? 


De werkzame stof in Mounjaro is tirzepatide. Deze stof bootst de werking van twee hormonen die van nature in het lichaam voorkomen na: GIP (glucoseafhankelijke insulinotropische polypeptide) en GLP-1 (glucagon-achtig peptide 1). Tirzepatide werkt door de insulinesecretie te verhogen en de glucoseproductie in de lever te verminderen. Het helpt bij het verminderen van de eetlust en het verbeteren van de verzadiging, wat bijdraagt aan gewichtsverlies. Naast tirzepatide bevat Mounjaro ook inactieve ingrediënten zoals natriumchloride, natriumfosfaat en water voor injectie.  



Heeft Mounjaro bijwerkingen? 


Net als bij andere medicijnen kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van Mounjaro. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, darmklachten, vermoeidheid en hoofdpijn. Deze bijwerkingen treden meestal op in de beginfase van de behandeling en verdwijnen vaak na verloop van tijd. Zeldzamere, maar ernstigere bijwerkingen kunnen zijn ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis) of problemen met de galblaas. Neem direct contact op met NOK Clinics als je last krijgt van ernstige buikpijn of andere ernstige symptomen.



Hoe bewaar ik Mounjaro? 


Bewaar de Mounjaro afvalmedicatie in de koelkast bij een temperatuur van 2°C tot 8°C, maar het kan ook tot 21 dagen buiten de koelkast worden bewaard bij kamertemperaturen tot 30°C. Zorg ervoor dat de pen altijd beschermd is tegen licht door hem in de originele verpakking te bewaren. Gebruik Mounjaro niet meer als de oplossing troebel is of van kleur veranderd is.



Zijn er alternatieve afvalmedicijnen? 


Wil je weten of er ook andere mogelijkheden zijn voor medicatie die kan helpen bij gewichtsverlies? Naast Mounjaro zijn er ook andere opties zoals Saxenda, Wegovy/Ozempic en Mysimba. Elk van deze medicijnen heeft specifieke kenmerken die gewichtsverlies kunnen ondersteunen. Lees verder op onze website voor meer informatie over deze medicijnen en ontdek welke behandeling het beste bij jouw situatie past.



Disclaimer

Voor meer gedetailleerde informatie over Mounjaro en andere merken en soorten afvalmedicatie, inclusief mogelijke risico's en voorzorgsmaatregelen, verwijzen we naar de officiële productinformatie en bijsluiter.